Όταν οι Κανόνες παθαίνουν Κονάνο

 


Ζυγούρι ήμουν πνευματικά, και ζυγούρι έμεινα μέχρι και σήμερα δηλαδή, όταν τόλμησα να πάω στο Άγιο Όρος. Κι έμπλεξα και δεν καταλάβαινα τίποτα. Ούτε το «ευλόγησον», ούτε το «να’ναι ευλογημένο», ούτε «την ευχή σας» ήξερα. Ήμουν από αυτούς που μόλις τελείωναν το φαγητό στην τράπεζα, σηκωνόμουν να φύγω. Χτυπούσαν την πόρτα οι καλόγεροι να μας ξυπνήσουν για τον Όρθρο κι εγώ φώναζα «ποιος;». Για τέτοια κατάσταση μιλάμε.

Μετά ήρθαν το πιο δύσκολα.

-Από πού είσαι γέροντα;

-Από δω

-Ναι, λέω που γεννήθηκες

-Εδώ

Ω, ρε μπέρδεμα!

Και μετά το ακόμη πιο δύσκολα

-Πώς αποφάσισες να γίνεις μοναχός, γέροντα;

- Η Παναγία το αποφάσισε. Εγώ ένα πρωί ξύπνησα καλόγερος.

Εντάξει, τι να λέμε, οι περισσότεροι προσκυνητές τα πέρασαν, αλλά αυτοί είχαν και μια ιδέα. Εγώ ντιπ, τίποτα.

Και τώρα φτάσαμε στο «έβγαλε τα ράσα ο αρχιμανδρίτης Ανδρέας Κονάνος» και αποφάσισε να γίνει «σκέτο Ανδρέας». Με τα ελάχιστα που γνωρίζω, για να το έκανε αυτό, μάλλον δεν ήξερε τι ήταν επί 20 χρόνια. Θα μου πεις, άμα ήξερε τι ήταν θα υπερηφανευόταν ότι είχε 300.000 ακολούθους στο facebook;

Ποιος θα τολμούσε να πει «εγώ πιστεύω στον γέροντα Παΐσιο ή είμαι ακόλουθος του γέροντα Πορφυρίου»; Θα τους πετούσαν έξω με τις κλωτσιές και οι δύο. Ε, οι Κονάνοι το απολαμβάνουν. Κι όταν τα βάλουν κάτω και δουν ότι οι ακόλουθοι ως πελάτες μπορούν να τους προσφέρουν τα προς το ζην, ξεκινάνε σόλο καριέρα λες και δεν ήταν μέλη της Εκκλησίας, αλλά μουσικού συγκροτήματος.

Προσωπικά, ούτε που με νοιάζει για τον εν λόγω. Ούτε τον άκουγα, ούτε τον παρακολουθούσα. Μια φορά πιέστηκα να τον δω στο Youtube και γέμισαν τ’ αυτιά μου σιρόπια. Παπά Άρλεκιν. Γι’ αυτό και δε μου φαίνονται περίεργα όλα αυτά που ακούω ότι θα γίνει life coach και θα δίνει ψυχολογικές συμβουλές για μια ευτυχισμένη ζωή και διατροφικές συμβουλές για μια υγιεινή ζωή. Καλές δουλειές να ευχηθώ, τι άλλο;

Γεμίσαμε ιερομονάχους στο youtube, στο facebook, συγγραφείς βιβλίων best seller, τηλεμαϊνδανούς και ραδιοφωνατζήδες. Κάπου ώπα! Κι όλοι αυτοί είναι και αρχιμανδρίτες. Δηλαδή θα τρελαθούμε. Λογικά, οι Κονάνοι πρέπει να πέρασαν από την τελετή της μοναχικής κουράς που κάποτε περιλαμβανόταν και στα Μυστήρια της Εκκλησίας. Ε, στην Ακολουθία του Σχήματος, ο υποψήφιος μοναχός δεν ερωτάται εάν «εκούσια αυτού γνώμη» προσέρχεται ή μήπως «εκ τίνος ανάγκης ή βίας»;

Ερωτάται!

Επίσης, δεν ερωτάται: «παραμένεις τω Μοναστηρίω και τη ασκήσει έως εσχάτης σου αναπνοής;» και απαντά ο υποψήφιος: «Ναι, του Θεού συνεργούντος, τίμιε πάτερ»; Ερωτάται και απαντάει!

Πού είναι, λοιπόν, το Μοναστήρι σε όλα αυτά; Πώς τον κάνεις τον άλλον μέσα σ’ ένα μήνα από μοναχό, ιερομόναχο και αρχιμανδρίτη; Εντάξει, υπάρχουν ελλείψεις στον κλήρο, αλλά δεν βλέπουν στη Σύνοδο ότι πολλοί ιερομόναχοι και αρχιμανδρίτες κοντεύουν να γίνουν πιο κοσμικοί από τους Dj’s στα μπιτσόμπαρα της Μυκόνου; Ο άλλος είναι αρχιμανδρίτης κι έχει καλλιτεχνικό ψευδώνυμο. Κι έχει και 200.000 ακολούθους στο facebook κι είναι όλη τη μέρα στα κανάλια και βγήκε να υπερασπιστεί και τον «σκέτο Ανδρέας» Κονάνο.

Ιερομόναχος να ζει στο σπίτι του με τον μπαμπά του και τη μαμά του; Τι είναι αυτά μωρέ; Δηλαδή με το ζόρι να σκανδαλίζονται οι πιστοί; Βγήκαν όλοι οι νεοταξίτες που βρίζουν όλη μέρα την Εκκλησία και ειρωνεύονται τους πιστούς, να γράψουν ύμνους για τον Κονάνο κι ότι «τέτοιους ιερείς χρειάζεται η Εκκλησία». Ναι, τέτοιους που φεύγουν όποτε βαρεθούν κι αλλάζουν επάγγελμα.

Δηλαδή δεν αλλάζει αυτό; Έτσι θα πάμε; Γέμισαν οι ενορίες ιερομόναχους. Ε, φτάνει. Ο ιερομόναχος είναι για το μοναστήρια, τελεία, παύλα, παράγραφος.

Τι θα πει «αρνείται να μείνει σε μοναστήρι;». Πριν την κουρά δεν τον ρώτησε ο Μητροπολίτης; Δε συζήτησε μαζί του; Και τι ρόλο παίζει ο Μητροπολίτης αν ένα κληρικός του, του πει «δεν πάω»; Θα πας και θα πεις και δύο «Δόξα σοι ο Θεός» που δε σε διώχνει.

Υπάρχουν μοναχοί που με το ζόρι τους βγάζουν έξω από τα μοναστήρια τους επειδή αρρώστησαν και πρέπει να πάνε σε νοσοκομείο κι εκείνοι κρατιούνται με χέρια και με πόδια από την κάσα της πόρτας του κελιού τους. Γιατί είναι δέντρα καρποφόρα που νιώθουν να τους ξεριζώνουν απ’ το χώμα τους.

Κι από την άλλη έχεις τους αρχιμανδρίτες – φίρμες που στις παρουσιάσεις των βιβλίων τους λένε οι παρουσιαστές «Ο πάτερ-Τάδε γυρνάει την πλάτη στην κακομοιριά του ηθικιστικού καθωσπρεπισμού, και στη δηθενίλα των ατσαλάκωτων χριστιανών». Βρε καλώς τα παιδιά τα προωθημένα. Αργήσατε, δεν μας προλάβατε και είπαμε να υπακούσουμε στα λόγια του Ευαγγελίου δίχως να το συζητήσουμε με τον Χριστό, σχωρέστε μας!

Αυτοί μπέρδεψαν το «Ελάτε όπως είστε» του Μακαριστού Χριστόδουλου και νόμισαν ότι το έλεγε σε όσους θέλουν να γίνουν αρχιμανδρίτες. Όχι βρε ευλογημένοι, στα παιδιά το έλεγε, μην εξηγούμε τα βασικά. Καλά, όχι ότι αποκλείεται να δούμε καμιά μέρα εφημέριο με σκουλαρίκι τάχα μου για να έρθει πιο κοντά στο ποίμνιο. Όλα τα περιμένω πια.

Και για να τα βάλουμε όλα κάτω, ποιος πνευματικός είχε δώσει  τη μαρτυρία «…μαρτύρομαι αὐτόν ἄξιον τῆς Ἱερωσύνης ὄντα καί τέλειον τῇ ἠλικία, καθώς οἱ ἱεροί κανόνες διακελεύουσιν» για να γίνει κληρικός εκείνος ο περίεργος πρώην Ιάσων Κεσέν που έβγαλε τα ράσα επειδή λέει η Εκκλησία δεν κατανοεί τους ομοφυλόφιλους, όπως τον ίδιο, κι ότι τελικά βρήκε τη μεγάλη αγκαλιά που αναζητούσε, στην κοινότητα των ΛΟΑΤΚΙ; Ποιες ευθύνες χρεώθηκαν στο μητροπολίτη Κερκύρας Νεκτάριο, ο οποίος τον χειροτόνησε διάκονο και στο μητροπολίτη Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας Γαβριήλ που τον χειροτόνησε πρεσβύτερο και του απένειμε και το οφίκιο του αρχιμανδρίτη;

Ας σταματήσουν λίγο στην Ιεραρχία κι ας σκεφτούν τις ευθύνες τους. Αλλά θα μου πείτε «ποιες ευθύνες πρώτα να σκεφτούν, απ’ όσες έχουν για όλα όσα συμβαίνουν;». Σωστό κι αυτό. Έτσι κι αρχίσεις τις εκπτώσεις και τις νεωτερικότητες δεν έχει σταματημό η κατρακύλα. Δε φοβούνται την Κρίση; Δεν νοιάζονται για τις ψυχές των πιστών που παίρνουν στο λαιμό τους;

Τι να πω; Ξέρω γω; Λίγη ντροπή βρε χριστιανοί. Μωρέ καλά έλεγε ο Γέροντας «Ο αμαρτωλός παπάς σαν κάρβουνο είναι, απ’ όπου κι αν τον πιάσεις θα λερωθείς». 

Έλεος!

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τι έπαθαν οι Δεσποτάδες;

Μη φοβάστε τον πόλεμο, ο πόλεμος χάθηκε.

Περικυκλωμένοι...