Τι έπαθαν οι Δεσποτάδες;


Συνεννοημένοι να μας τρελάνουν είναι οι Αρχιεπίσκοποι. Ο Αθηνών σιγοντάρει τον Χαρδαλιά, ο Αμερικής χρησιμοποιεί σετ κουταλιών στη Θεία Κοινωνία, βγήκε τώρα κι ο Κύπρου να τα κάνει ακόμη χειρότερα.

Διαβάζω τη δήλωσή του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου: "Καμιά φορά δεν γινήκαμε μασκαράδες, ούτε όταν ήμασταν μικροί· θα γίνουμε τώρα που γεράσαμε;" σχετικά με την απόφαση να φορούν οι πιστοί υποχρεωτικά μάσκα στους ναούς και σκέφτομαι "Μπράβο του! Λεβεντιά!".

Διαβάζω ολόκληρη τη δήλωσή του στους δημοσιογράφους μετά τη σημερινή Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό τού Τιμίου Σταυρού Στροβόλου και μένω με το στόμα ανοιχτό: «Περιττεύει βέβαια οποιαδήποτε δήλωση διότι ήσασταν στην εκκλησία και είδατε το εκκλησίασμα ότι ήταν όλοι συνεπέστατοι, φορώντας μάσκες. Είχατε κι εσείς μάσκες. Οι μόνοι που δεν φορούσαν μάσκες ήμασταν εμείς διότι λειτουργούσαμε! Αλλά έχει ακόμη ένα λόγο που δεν θα έπρεπε να έχουμε εμείς μάσκες· εμείς καμιά φορά δεν γινήκαμε μασκαράδες, ούτε όταν ήμασταν μικροί· θα γίνουμε τώρα που γεράσαμε; Το χριστεπώνυμο πλήρωμα τής Κύπρου, ιδιαίτερα τής Ιεράς Αρχιεπισκοπής, έμαθε να είναι συνεπές, διότι εμείς είμαστε αυστηροί και είπαμε εξαρχής ότι μέσα στην εκκλησία δεν πρέπει κανείς να μεταδώσει την ασθένεια. Θα ήταν όνειδος για μας να μεταδώσει κάποιος μέσα στην εκκλησία. Και στέλνουμε τα μηνύματα το ένα πίσω από το άλλο και προς το χριστεπώνυμο πλήρωμα να είναι προσεκτικοί. Να μην πλησιάζει ευκαίρως ακαίρως ο ένας τον άλλο, ούτε να μεταδώσει ούτε να του μεταδώσουν τον κορωναϊό. Πρέπει η ασθένεια αυτή να εξαλειφθεί από το νησί μας. Αν είμαστε προσεκτικοί δεν θα βρει έδαφος στην Κύπρο ο κορωναϊός. Λίγο προσεκτικοί να είμαστε. Δεν θέλει πολλή προσπάθεια· να μην πλησιάζει πολύ ο ένας τον άλλο, να μην μπαίνει ο ένας μέσα στα μούτρα τού άλλου. Και δεν έχει να φοβηθεί τίποτα κανείς. Να φοράμε τη μάσκα εκεί όπου υπάρχει πολύς κόσμος, όπως ανακοίνωσε τα μέτρα η Κυβέρνηση και θα είναι όλα καλά».

Υποχρεώνει, δηλαδή, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου τους πιστούς να φοράνε μάσκες, αλλά κρατάει το δικαίωμα να μη φοράει μάσκα για τον εαυτό του και τους ιερείς. Καλώς τον! Πότε αγίασε ο Κύπρου και δεν το καταλάβαμε; Πότε μοσχομύρισε ο ζωντανός και δεν τον μυρίσαμε; Μήπως φταίει η μάσκα που δεν μας επιτρέπει να νιώσουμε την ευωδία του; Και το φωτοστέφανό του πώς μας ξέφυγε; Κρύφτηκε κάτω από τη μίτρα;

Συνέλθετε μωρέ, λίγο! Ελάτε στα συγκαλά σας. Εσείς δεν θα γίνετε μασκαράδες, αλλά οι πιστοί ας γίνουν; Και ποιος του είπε του Κύπρου ότι οι πιστοί ντυνόταν μασκαράδες όταν ήταν μικροί; Και αν ντυνόντουσαν, τι έγινε; Πρέπει να γίνουν μασκαράδες και τώρα με την ευλογία αλλά, κυρίως, την εντολή του Αρχιεπισκόπου; Και σωματικές απολαύσεις είχαν ως νεαροί οι πιστοί, πρέπει να συνεχίσουν να έχουν; Και όλα τα πάθη του κόσμου μπορεί να είχαν ως νεαροί ή και μεγάλοι οι πιστοί, πρέπει να συνεχίσουν να τα έχουν;

Εξομολογήθηκαν οι πιστοί, άλλαξαν ρότα, πίστεψαν στον Θεό, γνώρισαν τον Χριστό, προσευχήθηκαν στο Άγιο Πνεύμα και προσκύνησαν την Παναγιά, με ποια λογική τους υποχρεώνεις να γίνουν μασκαράδες;

Παρ' όλα αυτά, νομίζει ο Κύπρου ότι κάνει κάποια προσωπική επανάσταση; Ότι αναλαμβάνει καμία ευθύνη απέναντι στο νόμο; Φούμαρα! Εξυπνάδες και φτήνιες πουλάει. Η διάταξη για τις μάσκες στους ναούς τον εξαιρεί ούτως ή άλλως: "Από την υποχρέωση εξαιρούνται οι θρησκευτικοί λειτουργοί κατά την τέλεση λειτουργιών, λατρευτικών συνάξεων, ιεροπραξιών, μυστηρίων, κηδειών (και σχετικών με αυτές θρησκευτικών λειτουργιών και λοιπών ιεροπραξιών και ταφικών εκδηλώσεων) και κάθε είδους θρησκευτικών τελετών, καθώς και και το αναγκαίο βοηθητικό προσωπικό που συμμετέχει σε αυτές, όπως ιεροψάλτες", οπότε σε ποιον πουλάει ότι κάνει αντίσταση; Τον εαυτό του κοροϊδεύει κι ούτε αυτό δε μπορεί να το κάνει καλά.

Αλλά εδώ που τα λέμε κ.κ. Αρχιεπίσκοποι τι θα ήσασταν εσείς χωρίς πιστούς; Σε ποιους ναούς θα ιερουργούσατε δίχως πλήρωμα της Εκκλησίας; Ποιος θα σας υποδεχόταν στις γιορτές και ποιος θα έτρεχε να σας φιλήσει τα χέρια, που ακόμη κι αυτό πια δείχνετε να το σιχαίνεστε πολλοί από από εσάς;

Λοιπόν, Μητροπολίτες και Αρχιεπίσκοποι φροντίστε να κάνετε το χρέος σας, να προστατέψετε το ποίμνιό σας και να μην το δίνετε ως έτοιμο γεύμα στους λύκους. Έρχονται δύσκολες ώρες κι αν δεν πράξετε όσα λέει ο Χριστός θα σας φάει η μοναξιά. Όπως είπε μια φορά κι ο πατήρ Ευάγγελος Παπανικολάου, που τον βάλατε κι αυτόν στο μάτι επειδή μίλησε την αλήθεια, "Θα φάμε πολύ ξύλο".

Και δεν θα το φάτε από τους πιστούς. Εμείς δεν είμαστε έτσι μαθημένοι. Εμείς μαστιγωμένοι νιώθουμε από τους πολιτικούς επειδή εσείς τους το επιτρέψατε. Το ξύλο θα σας το δώσει ο ίδιος ο Χριστός. Φροντίστε να τον βρείτε εσείς, πριν σας βρει Εκείνος πρώτος. Ξεφύγατε, βολευτήκατε και κάνετε υπακοή σε άλλον αφέντη, κοσμικό.

Πατριάρχες, αρχιεπίσκοποι, επίσκοποι και ιερείς, τα πράγματα είναι δύσκολα για εμάς και δυσκολότερα για εσάς. Πρέπει να αποφασίσετε ποιο δρόμο θα βαδίσετε. Τώρα είστε στον λάθος δρόμο. Αυτό το "μη σκέφτεστε, μην ανησυχείτε, κάντε ό,τι σας πει ο Πνευματικός κι όλα καλά", δεν είναι "όλα καλά". Ο πιστός να κάνει τυφλή υπακοή στον Πνευματικό του, ο οποίος κάνει τυφλή υπακοή στο Μητροπολίτη του, ο οποίος κάνει τυφλή υπακοή στον Αρχιεπίσκοπο που έχει την πλειοψηφία στην Ιερά Σύνοδο, που κάνει τυφλή υπακοή στον Βαρθολομαίο, ενέχει τον κίνδυνο να βουτήξουμε όλοι μαζί στον γκρεμό και σεις να μαλώνετε ποιος είχε την ευθύνη μέχρι που θα τα φορτώσετε πάλι όλα σε εμάς.

Λέει ο Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος "Διότι είναι προτιμότερος ο πόλεμος για την αρετή, από την ειρήνη που συμβιβάζεται με την κακία και, ως εκ τούτου, σε χωρίζει από τον Θεό" όπως ορθότατα αναφέρει ο Ιστορικός Νεκτάριος Δαπέργολας στο εκπληκτικό κείμενό του "Τυφλή και άνευ όρων υπακοή; Το απαγορεύουν οι Πατέρες της Εκκλησίας!" που το διάβασα στον Τρελογιάννη και μπορείτε κι εσείς να το διαβάσετε ολόκληρο εδώ

«Θαυμάζω ὅτι οὕτως ταχέως μετατίθεσθε ἀπὸ τοῦ καλέσαντος ὑμᾶς ἐν χάριτι (=Χριστοῦ) εἰς ἕτερον εὐαγγέλιον, ὃ οὐκ ἔστιν ἄλλο· εἰ μή τινές εἰσιν οἱ ταράσσοντες ὑμᾶς καὶ θέλοντες μεταστρέψαι τὸ εὐαγγέλιον τοῦ Χριστοῦ. ἀλλὰ καὶ ἐὰν ἡμεῖς ἢ ἄγγελος ἐξ οὐρανοῦ εὐαγγελίζηται παρ᾽ ὃ εὐηγγελισάμεθα ὑμῖν, ἀνάθεμα ἔστω. ὡς προειρήκαμεν, καὶ ἄρτι πάλιν λέγω, εἴ τις ὑμᾶς εὐαγγελίζεται παρ᾽ ὃ παρελάβετε, ἀνάθεμα ἔστω».

Σαφής λοιπόν η προτροπή/εντολή του Αποστόλου Παύλου προς τους πιστούς, και μάλιστα δύο φορές προς πλήρη εμπέδωση («ὡς προειρήκαμεν, καὶ ἄρτι πάλιν λέγω») να μη δεχθούν καμία καινοτομία, ακόμη κι αν προέρχεται από άγγελο ή από τους ίδιους τους Αποστόλους. Εντολή που καταργεί κάθε έννοια «αλαθήτου», κάθε έννοια αυθεντίας των μεμονωμένων προσώπων έναντι της Παραδόσεως μέσα στην Εκκλησία (αφού ούτε οι ίδιοι οι Απόστολοι δεν μπορούν υστερογενώς να αλλάξουν το Ευαγγέλιό τους, επειδή αυτό είναι «άνωθεν»), αλλά και επιπλέον αρκεί από μόνη της να μας  καθοδηγήσει στο τί πρέπει να γίνεται όταν κάποιοι μας καλούν να κάνουμε υπακοή εναντίον της Πίστεως της Εκκλησίας: πολύ απλά απομακρύνουμε όποιον αλλοιώνει το αρχικό ευαγγελικό κήρυγμα. Όποιος το τολμήσει, «ἀνάθεμα ἔστω».

Κι άντε τώρα εσείς, ακούγοντας τον Πειραιώς Σεραφείμ που τον έχουν και κάποιοι για σπουδαίο διάδοχο του αρχιεπισκοπικού θρόνου, να λιβανίζει τις μάσκες και τον ΣΚΑΪ, όχι ως ιεράρχης, αλλά ως υπουργός της κυβέρνησης να βγάλετε άκρη. Πιο Χαρδαλιάς κι από τον Χαρδαλιά ο Πειραιώς. Ελπίζω να με συγχωρέσει ο Θεός, αλλά εγώ υπακοή σε τέτοιους δε μπορώ να κάνω, όχι επειδή τα ξέρω καλύτερα, αλλά επειδή αυτά που λένε δεν τα έμαθα ποτέ μέσα στην Εκκλησία. Μου φαίνονται ξένα γράμματα.


*Η φωτογραφία είναι από το romfea.gr



Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μη φοβάστε τον πόλεμο, ο πόλεμος χάθηκε.

Περικυκλωμένοι...