Στην εποχή των PsyOp


Psychological operations. Στην κυριολεξία, ψυχολογικές επιχειρήσεις. Ένας άλλος πόλεμος. Πόλεμος φημών, πόλεμος fake news, πόλεμος για την τόνωση ηθικού των πολιτών της δικής σου χώρας και πόλεμος κατάρρευσης του ηθικού των κατοίκων της αντίπαλης χώρας, του εχθρού.

Επιχειρήσεις που χρησιμοποιήθηκαν από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Με τα φτωχά Μέσα που υπήρχαν. Σήμερα, που η είδηση ή η «είδηση» μεταφέρεται σε όλο τον κόσμο μέσα σε δευτερόλεπτα, οι επιχειρήσεις ψυχολογικού πολέμου ζουν λαμπρές ημέρες.

Σε μερικές περιπτώσεις πρέπει να υπάρχει υλικό για να χρησιμοποιηθεί καταλλήλως. Σε κάποιες άλλες, αρκεί η φαντασία των Μυστικών Υπηρεσιών. Στην περίπτωσή μας με την Τουρκία, οι Τούρκοι είναι τυχεροί. Δίνουμε υλικό καθημερινά, ώστε άλλοτε μονταρισμένο κι άλλοτε αμοντάριστο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί πρώτον, για να τονώσει το ηθικό των απέναντι, δεύτερον, για να βάλει εμάς να πλακωνόμαστε αν είναι πιο ηλίθιος ο δεξιός ή ο αριστερός πολιτικός και τρίτον να δείξει στην Ευρώπη ότι «ορίστε, αυτούς θέλετε να υποστηρίξετε που μαλώνουν μεταξύ τους ακόμη και μπροστά στην πιθανότητα πολέμου».

Δώσαμε δικαιώματα, ας το παραδεχτούμε. Αναγκαστικά στο παράδειγμά μου, θα καταθέσω ένα ακόμη μεγαλύτερο απόσπασμα από την ομιλία του βουλευτή της ΝΔ, Δημήτρη Καιρίδη, στο οποίο μεταξύ άλλων, μας λέει χαρούμενος ότι όλοι είμαστε «παιδιά των Οθωμανών». Αυτό, λοιπόν, το απόσπασμα το πήραν οι Τούρκοι, έβαλαν τούρκικους υπότιτλους και αφήνουν τους Τούρκους να το βλέπουν και να γκαζώνουν τον φανατισμό τους. Όσοι δεν το έχετε δει, χρήσιμο θα ήταν να το δείτε ολόκληρο. Χρήσιμο, επειδή μας διδάσκει την άποψη που έχει η ελίτ της χώρας για πολλά εθνικά ζητήματα.

Από την άλλη, έχουμε τον … αριστερό. Ευάγγελος Αποστολάκης, εν αποστρατεία ναύαρχος του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού και επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ. Διετέλεσε υπουργός Εθνικής Άμυνας στη δεύτερη κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα. Στερημένος από εξουσία και δημοσιότητα, βρήκε στασίδι καθημερινό στο MEGA τα πρωινά και στο KONTRA τις νύχτες μιλώντας ασταμάτητα. Και δεν είναι ό,τι μιλάει, αλλά έχει ξεχάσει τι θα πει «απόρρητο», τι σημαίνει «αυτό δεν το λέμε δημόσια». Πικραμένος από το άδοξο τέλος του, λέει τόσα πράγματα που έφτασαν τα τουρκικά ΜΜΕ να τον υμνούν, να κάνουν πρωτοσέλιδες τις δηλώσεις του και να τον χαρακτηρίζουν ως τον «Μόνο λογικό άνθρωπο στην Ελλάδα».



 

Αδέλφια, δε βαδίζουμε σωστά. Δεν έχουμε καταλάβει τίποτα. Δεν είναι δυνατόν πανεπιστημιακοί, ναύαρχοι, πολιτικοί να βγάζουν τα μάτια της χώρας τους για λίγα λεπτά δημοσιότητας, για μία σταλιά «πρωτοπόρας σκέψης», για μία στιγμή στήριξης των ιδεολογικών τους εμμονών.

Δεν μπορεί να συμβαίνουν αυτά! Με τι μούτρα θα αποδείξουμε ότι είμαστε μια δυνατή και αποφασισμένη χώρα, στον καγκελάριο της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς, που σήμερα μας στήριξε και δημόσια με μήνυμά του και στην τηλεδιάσκεψη των 27 αρχηγών κρατών, λέγοντας ότι η Ε.Ε, πρέπει να σταματήσει να απευθύνεται στην Τουρκία με λόγια και να περάσει στις πράξεις, εννοώντας κυρώσεις. Πώς θα τον πείσουμε ότι καλά κάνει και μας στηρίζει;

Πώς θα αντιμετωπίσουμε την αποκλειστική είδηση του ανεξάρτητου Μέσου Alert Channel, ότι η Μέρκελ ζήτησε σήμερα από τον Μακρόν να απομακρύνει τα πολεμικά πλοία της Γαλλίας από την Ελλάδα για να υπάρξει εκτόνωση με την Τουρκία κι εκείνος αρνήθηκε; Πώς θα του πούμε ένα «μπράβο» όλοι μαζί, εφόσον δεν είμαστε όλοι μαζί; Εφόσον ο άλλος λέει ότι είμαστε Οθωμανοί και ο άλλος αποκαλύπτει δημόσια κάποιες μυστικές ενέργειες εξωτερικής πολιτικής του παρελθόντος, τις οποίες βίωσε ως ναύαρχος και υπουργός;

Πού πάμε έτσι; Πουθενά δεν πάμε. Άξιοι της μοίρας μας είμαστε. Πρώτα η πάρτη και η λόξα μας, μετά το κόμμα μας κι ό,τι περισσέψει στην πατρίδα. Προς τη μόνη κατεύθυνση που πάμε ενωμένοι έτσι, είναι ο γκρεμός.


Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τι έπαθαν οι Δεσποτάδες;

Μη φοβάστε τον πόλεμο, ο πόλεμος χάθηκε.

Περικυκλωμένοι...