Διπλό τυράκι στην ίδια φάκα

 

Πρώτο τυράκι: Στην αρχή ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας δήλωσε ότι το εμβόλιο κατά του κορονοϊού θα είναι δωρεάν για όλους τους κατοίκους της Αυστραλίας.

Δεύτερο τυράκι: Την επόμενη ημέρα, το μεσημέρι, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας δήλωσε ότι το εμβόλιο θα είναι υποχρεωτικό. Το ίδιο απόγευμα, μετά τις αντιδράσεις πολιτών, ανασκεύασε λέγοντας ότι δεν θα είναι υποχρεωτικό το εμβόλιο.

Η φάκα: Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας δήλωσε ότι με διάφορες καμπάνιες πιστεύει ότι θα εμβολιαστεί το 95% των Αυστραλών και άρα ο κορονοϊός θα εξαφανιστεί από την Αυστραλία. Για να μην κινδυνέψει όμως ο λαός, θα απαγορεύεται η είσοδος στην Αυστραλία σε όποιον δεν είναι εμβολιασμένος, διότι μπορεί να μεταφέρει πάλι τον ιό.

Κι αυτή η φάκα πέρασε στα μουλωχτά. Κανείς δεν αντέδρασε, διότι μάλλον δεν έγινε και ιδιαίτερα κατανοητό ότι το «κανείς δεν θα μπαίνει στην Αυστραλία δίχως να έχει κάνει το εμβόλιο» ισχύει και για τους Αυστραλούς.

Άρα, μπορείς να ζεις στην Αυστραλία χωρίς να έχεις κάνει το εμβόλιο, αλλά αν ταξιδέψεις δεν θα μπορείς να επιστρέψεις χωρίς να εμβολιαστείς. Είναι ό,τι πιο οργουελικό έχω διαβάσει μέχρι σήμερα. Αν θες να επιστρέψεις στο σπίτι σου μετά από διακοπές, θα κάνεις το εμβόλιο. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη εφαρμογή της υποχρεωτικότητας.

Λογικό είναι να σκεφτεί κάποιος ότι η Αυστραλία δεν είναι η Κάτω Ραχούλα στην οποία θα κρεμαστείς από τα καλώδια της ΔΕΗ αν δεν βγεις από το χωριό για μία ζωή. Πρώτον, μεγάλο ποσοστό των κατοίκων της Αυστραλίας είναι μετανάστες που άλλοι συχνά και άλλοι πιο σπάνια επισκέπτονται τις χώρες τους. Αυτοί, το ξεχνάνε το ταξίδι αν δεν δεχθούν να εμβολιαστούν. Και όταν λέμε "μεγάλο ποσοστό" εννοούμε ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του 2015, οι μετανάστες που ζούσαν μόνιμα στην Αυστραλία, αλλά είχαν γεννηθεί και πήγαν από άλλες χώρες αποτελούσαν το 28,2% του συνολικού πληθυσμού. Προσθέστε τώρα και τους μετανάστες δεύτερης γενιάς και το ποσοστό θα εκτοξευθεί.

Δεύτερον, σύμφωνα με την Στατιστική Αρχή της Αυστραλίας, το 2017 ταξίδεψαν εκτός Αυστραλίας 10,5 εκατομμύρια Αυστραλοί με τους 10 δημοφιλέστερους  προορισμούς  να είναι η Ν. Ζηλανδία, η Ινδονησία, οι ΗΠΑ, η Μ. Βρετανία, η Ταϋλάνδη, η Κίνα, η Σιγκαπούρη, η Ιαπωνία, η Ινδία και τα νησιά Φίτζι. Αυτά τα ξεχνάνε ή θα πάνε αλλά με την υποχρέωση να έχουν εμβολιαστεί. Μιλάμε για 10.500.000 ανθρώπους και με το ποσοστό αυτό να έχει αυξητική τάση το 2018. Για να καταλάβουμε τα μεγέθη, το 2017 ο αριθμός των Αυστραλών που ταξίδεψαν σε άλλη χώρα ήταν αυξημένος κατά 6,9% από το 2017 και ανέβαινε για το 2018. Με δεδομένο ότι ο πληθυσμός της Αυστραλίας το 2019 ήταν 25.522.169 άνθρωποι, αντιλαμβάνεστε ότι μιλάμε σχεδόν για το 50%.

Η Αυστραλία, όμως, έχει κι ένα άλλο χαρακτηριστικό, είναι μεγαλούτσικη. Ως εκ τούτου, θα είναι πολύ εύκολο να εφαρμοστεί αυτή η ιδιότυπη υποχρεωτικότητα του εμβολίου και σε περιοχές που είτε θα εμφανίζουν ακόμη και ελάχιστα κρούσματα είτε δεν θα εμφανίζουν κανένα κρούσμα. Δηλαδή είτε «δεν μπαίνεις ανεμβολίαστος στην πόλη μας επειδή θέλουμε να διατηρήσουμε τα μηδενικά κρούσματα», είτε «δεν επιστρέφεις στην πόλη σου ανεμβολίαστος επειδή επιστρέφεις από περιοχή που είχε ένα κρούσμα».

Αυτός είναι και ο λόγος που με ανησύχησε η εξής σημερινή δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη: «Θέλω να είμαι απολύτως ξεκάθαρος, το εμβόλιο θα διατεθεί δωρεάν σε όλους τους Έλληνες πολίτες. Δεν ξέρουμε ακόμα αν θα είναι ένα ή αν θα είναι περισσότερα. Δεν ξέρουμε πότε θα το έχουμε στη διάθεσή μας. Ελπίζουμε συντομότερα και όχι αργότερα. Αλλά όποτε και αν έχουμε το εμβόλιο στη διάθεσή μας, αυτό θα διατεθεί δωρεάν, για όλους τους Έλληνες πολίτες».

Το «δωρεάν» είναι απαραίτητη προϋπόθεση του «υποχρεωτικού». Καταργεί το άλλοθι του «δεν έχω χρήματα να το αγοράσω». Το βιώσαμε και με τη σημερινή δήλωση του υπουργού Εσωτερικών ότι οι μάσκες στους μαθητές και στους εκπαιδευτικούς όλων των σχολείων θα διατίθενται δωρεάν για όσο διάστημα χρειαστεί».

Τώρα, το πόσο εξυπηρετεί η υποχρεωτικότητα της μάσκας την αποφυγή μετάδοσης του κορονοϊού, το εξηγεί η επίσης σημερινή διευκρίνιση της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως: «Η χρήση της μάσκας θα είναι υποχρεωτική στους εσωτερικούς χώρους των σχολείων. Στους εξωτερικούς, στη γυμναστική ή στα διαλείμματα κ.ο.κ. δε θα χρειάζεται τα παιδιά, οποιασδήποτε ηλικίας να φοράνε μάσκα».

Δηλαδή, όταν τα παιδιά θα είναι στην αίθουσα καθισμένα σε αποστάσεις, θα φοράνε μάσκα. Όταν θα είναι στο διάλειμμα που θα μιλάνε, θα φωνάζουν, θα μαλώνουν, θα γελάνε, θα παίζουν, θα αγκαλιάζονται, δε θα φοράνε. Πόσο λογικό είναι αυτό και πόσο ωφελεί στη μείωση της διασποράς του ιού; Ίσα – ίσα που την ενισχύει. Διότι το πρόβλημα είναι η υποχρεωτικότητα, ο κορονοϊός είναι το άλλοθι.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τι έπαθαν οι Δεσποτάδες;

Μη φοβάστε τον πόλεμο, ο πόλεμος χάθηκε.

Περικυκλωμένοι...