Τι ζούμε ρε γαμώτο!

 

Θα το ξαναπώ κι ας γίνομαι κουραστικός. Η Ελλάδα στο θέμα της Τουρκίας θα χάσει από μέσα, όχι απ’ έξω. Τους  Έλληνες φοβάμαι, καθόλου τους Τούρκους. Τα πράγματα δεν πάνε καλά. Το ροκάνισμα της εθνικής συνείδησης γίνεται με επικίνδυνους ρυθμούς.

Ας ξεκινήσουμε με ένα αποκαλυπτικό δημοσίευμα της εφημερίδας «ΕΣΤΙΑ» από τις 28 Ιανουαρίου 2020 με τίτλο «Μυστική σύσκεψις στό Μαξίμου γιά τόν ἀναθεωρητισμό Ἐρντογάν».

Η εφημερίδα αποκαλύπτει ότι εκείνες τις ημέρες ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, «συνεκάλεσε ἔκτακτη μυστική σύσκεψη μέ στενούς του συνεργάτες, πρέσβεις, καθηγητές καί κορυφαῖα στελέχη τοῦ Ἑλληνικοῦ Ἰνστιτούτου Ἄμυνας καί Ἐξωτερικῆς Πολιτικῆς (ΕΛΙΑΜΕΠ), ἡ ὁποία ἔγινε ἀμέσως μετά ἀπό πολύωρη συνάντηση πού εἶχε μέ τήν ἡγεσία τοῦ ΕΛΙΑΜΕΠ καί κορυφαίους Ἕλληνες ἀξιωματούχους σέ θέματα ἐθνικῆς ἀσφαλείας ὁ Τοῦρκος πρεσβευτής στήν Ἀθήνα. Συνάντηση ἡ ὁποία περιεῖχε ἐκπλήξεις, ἀποκαλύψεις καί ἀπειλές. Στήν σύσκεψη πού συνεκάλεσε ὁ κ. Μητσοτάκης ὑπό τόν συντονισμό τοῦ ὑφυπουργοῦ Ἄκη Σκέρτσου, μετεῖχαν ὁ ὑπουργός Ἐξωτερικῶν Νῖκος Δένδιας, ὁ ὑπουργός Ἐπικρατείας Γιῶργος Γεραπετρίτης, ὁ διευθυντής τοῦ γραφείου του Γρηγόρης Δημητριάδης, ὁ ἀναπληρωτής σύμβουλος Ἐθνικῆς Ἀσφαλείας καί πρώην πρόεδρος τοῦ ΕΛΙΑΜΕΠ Θάνος Ντόκος, ὁ νέος γενικός διευθυντής τοῦ ΕΛΙΑΜΕΠ καθηγητής Γιῶργος Παγουλᾶτος, οἱ πρώην πρέσβεις Γιῶργος Κακλίκης καί Παῦλος Ἀποστολίδης, Γιῶργος Ζέππος, Βασίλης Κασκαρέλης καί οἱ καθηγητές-δραστήρια μέλη τοῦ ΕΛΙΑΜΕΠ, Χρῆστος Ροζάκης, Ἰωάννης Γρηγοριάδης, Λουκᾶς Τσούκαλης (πρόεδρος ΔΣ ΕΛΙΑΜΕΠ), Παναγιώτης Τσάκωνας, Ἀλέξης Ἡρακλείδης, Δημήτρης Καιρίδης κ.ἄ».

Ολόκληρο το δημοσίευμα εδώ.

 

Ουσιαστικά, λοιπόν, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας συζήτησε λύσεις για την αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας, με όλο το ΕΛΙΑΜΕΠ. Αυτό από μόνο του αποτελεί ένα ανέκδοτο. Χυδαίο, προκλητικό, σοκαριστικό, αλλά πάντως ανέκδοτο. Διότι είναι αστείο να συζητάς για τουρκική προκλητικότητα με ανθρώπους όπως ο Καιρίδης, ο Ροζάκης και ο Ηρακλείδης, οι οποίοι πιστεύουν ότι δεν είναι επιθετική και προκλητική η Τουρκία, αλλά η Ελλάδα!

 

Δεν είναι καθόλου υπερβολή αυτό που λέω ότι πιστεύουν, διότι το ομολογούν οι ίδιοι. Πριν τρεις ημέρες, ο … Έλληνας καθηγητή Διεθνών Σχέσεων και Ανάλυσης-Επίλυσης Συγκρούσεων στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου, στο οποίο διδάσκει μέχρι και σήμερα, Αλέξης Ηρακλείδης, έδωσε μία συνέντευξη στο … ανεξάρτητο διαδικτυακό Μέσο του ΣΥΡΙΖΑ «The Press Project» και στον δημοσιογράφο(;) Κωνσταντίνο Πουλή. Να θυμίσω ότι ο κ. Ηρακλείδης, ως μέλος του ΕΛΙΑΜΕΠ, συμμετείχε στη σύσκεψη που προανέφερα, με τον πρωθυπουργό και κατέθεσε τις προτάσεις του για τα ελληνοτουρκικά.

 

Ειλικρινά σας το λέω, αν είστε υπερτασικοί,  ευέξαπτοι, ευαίσθητοι, ή απλώς λογικοί Έλληνες πολίτες, μη διαβάσετε ολόκληρη τη συνέντευξη. Εγώ, ας πούμε, τώρα γράφω σε άλλον υπολογιστή από εκείνον που διάβασα τη συνέντευξη του Ηρακλείδη, διότι έσπασα και οθόνη και πληκτρολόγιο. Παρ’ όλα αυτά, μπορείτε είτε να διαβάσετε, είτε να ακούσετε ολόκληρη τη συνέντευξή του εδώ.

 

Αφού πρώτα σας ζητήσω συγγνώμη, θα παραθέσω μερικά μόνο αποσπάσματα του καθηγητή του Παντείου, διότι νιώθω ότι όλοι πρέπει να γνωρίζουμε σε ποιο σημείο και σε ποιων τα χέρια βρίσκεται η Ελλάδα, είτε σε πολιτικό, είτε σε εκπαιδευτικό, είτε σε διπλωματικό επίπεδο. Τα συντακτικά λάθη στα αποσπάσματα της συνέντευξης, είναι ευθύνη του «The Press Project». Εδώ δημοσιεύω copy paste τα αποσπάσματα από την αρχική απομαγνητοφώνηση, που πράγματι είναι θλιβερή, αλλά δεν τα διορθώνω καθώς δεν θέλω να κατηγορηθώ ότι έκανα κάποια παρέμβαση στις απόψεις του Ηρακλείδη.

Ξεκινώ λοιπόν:

  • «Υπήρξα και διπλωμάτης. 15 χρόνια στο Υπουργείο Εξωτερικών και ο πατέρας μου ήταν διαπρεπής Πρέσβης, της Εθνικιστικής όμως Σχολής. Λοιπόν τώρα, σε δύο θέματα απ’ τα έξι, στον εθνικό εναέριο χώρο και στην εναέρια κυκλοφορία είμαστε τελείως λάθος. Η Ελλάδα δεν συμβαδίζει με το Διεθνές Δίκαιο. Θα ‘πρεπε ο εναέριός μας χώρος να είναι έξι μίλια και είναι δέκα. Καμία άλλη χώρα με θάλασσα δεν έχει επί πλέον, γιατί απαγορεύεται και απ’ το “Δίκαιο της Θάλασσας” και από το “Δίκαιο του Αέρα” αυτό το πράγμα, γιατί είναι εύλογο. Δεν μπορείς να έχεις παρά πέρα εναέριο χώρο και να δημιουργείς πρόβλημα ταυτότητας στα δελφίνια, τα οποία είναι στην ανοιχτή θάλασσα και όταν ανέβουν επάνω γίνονται ελληνόπουλα ξαφνικά. Είπαν να πάρουν άδεια. Και το FIR. Η εναέρια κυκλοφορία. Τα πολεμικά είναι κρατικά αεροπλάνα και δεν χρειάζονται άδεια».

(Σημείωση: Κρατήστε αυτή την άποψη, θα σας την παραθέσω στο τέλος και από έναν βουλευτή της ΝΔ, στενό συνεργάτη και σύμβουλο του Κυρ. Μητσοτάκη, τον Δ. Καιρίδη)

 

  • «Ενώ η λύση ήταν πολύ ικανοποιητική τότε. Δηλαδή συγκεκριμένα η λύση ήταν ότι στα ηπειρωτικά εδάφη η Ελλάδα θα είχε τα δώδεκα μίλια και σε διάφορα νησιά που δεν κλείνουν το Αιγαίο, όχι δώδεκα, μπορεί να είχε εφτά, οκτώ ή εννέα, και σ’ αυτά τα νησιά που είναι δίπλα στην Τουρκία, θα παρέμενε στα έξι, για να μην κλείσει το Αιγαίο, γιατί το Αιγαίο, αν πάμε στα δέκα ή στα δώδεκα μίλια κλείνει για όλους. Όχι μόνο για την Τουρκία. Κλείνει για τη Ρωσία, τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία, τ’ Αραβικά κράτη. Είναι πολύ σημαντική ναυτική οδός το Αιγαίο και δε μπορεί να κλείσει. Θα μπορούσε να κλείσει αν η Ελλάδα είχε τη Σμύρνη απέναντί της, όπως το ’19 – ’22’. Γι’ αυτό η επέκταση στα δώδεκα μίλια είναι από τα μεγαλύτερα λάθη της Ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Και υπάρχει και το εξής. Ένα απ’ αυτά τα αστεία που λέω, όταν συζητάω με Τούρκους πρέσβεις ή φίλους μου πανεπιστημιακούς, τους λέω: πώς θα λυθούν τα θέματα του Αιγαίου; Μα λέει, κοιτάξτε, αν μείνουμε στα έξι μίλια, λύνονται όλα τα θέματα του Αιγαίου. Ε, του λέω έτσι δεν θα υπάρχουν ελληνοτουρκικές διαφορές και έτσι εμείς θα πάψουμε να δουλεύουμε. You put us out of business, τους λέω και γελάνε».
  • «Επίσης εκεί στο βιβλίο έχω έξι, εφτά λόγους γιατί θά 'πρεπε να μείνουμε στα έξι μίλια και το βασίζω αυτό στους δύο πλέον ειδικούς Έλληνες διπλωμάτες, δυστυχώς αποθανόντες, στον Τζούνη και στον Θεοδωρόπουλο, που σε ένα πολύ ωραίο βιβλιαράκι που έχουνε βγάλει, περί εξωτερικής πολιτικής, λένε τους πέντε έξι λόγους, γιατί το καλύτερο να μείνουμε στα έξι, γιατί αλλιώς πρώτ’ απ’ όλα δε θα το δεχθεί καμία άλλη χώρα τα επί πλέον, γιατί θα κλείνει το Αιγαίο, και το δεύτερο είναι ότι θα γίνουμε ξαφνικά ο διεθνής αστυνόμος, να κυνηγάμε δεξιά αριστερά στο Αιγαίο, να μην περάσει ούτε χέλι. Δε γίνονται αυτά τα πράγματα».
  • «Λοιπόν αυτό τι λέει; Εμείς δεν επεκτεινόμαστε και μένουμε στην περιοχή της Ανατολίας, που η συντριπτική τους πλειοψηφία είναι Τούρκοι. Δεν πάμε σε άλλες χώρες.Είμαστε κράτος που σέβεται το εδαφικό status quo. Αυτό είναι η απόλυτη πεποίθηση του συνόλου των Τούρκων. Στρατιωτικών, διπλωματών και δημοσιογράφων. Αυτή είναι η άποψή τους. Τώρα θα μου πείτε κοροϊδεύουν τον εαυτό τους; Δεν το νομίζω. Εγώ είμαι απόλυτα πεπεισμένος, κάποτε κόντεψα να χάσω τη θέση μου στο πανεπιστήμιο, επειδή είπα ότι η Τουρκία δεν είναι επιθετική. Αυτό το είχα πει πριν 25 χρόνια. Και ακόμα επιμένω. Η Τουρκία δεν είναι επιθετική. Και κακώς εμείς ξοδεύουμε και παίρνουμε τόσα οπλικά συστήματα, τα οποία έχουν ρίξει έξω και την Ελληνική οικονομία.  Η Τουρκία δεν είναι επιθετική. Επαναλαμβάνω, δεν είναι. Αλλά δεν έχει και καλό ίματζ. Δηλαδή δεν είναι επιθετική αλλά εμφανίζεται στα μάτια πολλών, όπως τώρα ειδικά, τώρα δηλαδή να σας πω ένα από τα αστεία τα τελευταία, είναι απ’ αυτά που σκέφτομαι να γράψω, και νομίζω ότι το λέω και σ’ αυτό το βιβλίο κάπου, είναι ότι τον τελευταίο καιρό με τον Ερντογάν βλέπει η Ελλάδα επιτέλους την Τουρκία που πάντοτε ονειρευότανε. Δηλαδή την επιθετική Τουρκία. Δεν ήταν πριν όμως έτσι η Τουρκία. Και φταίει και η Ελλάδα για το πώς έχει γίνει η Τουρκία, έτσι; Γιατί πάντοτε η Ελλάδα της έβαζε πόρτα, να μη μπει στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αν είχε μπει η Τουρκία στην Ευρωπαϊκή Ένωση επί Οζάλ, δε θα είχαμε κανένα πρόβλημα τώρα».
  • «Στα μάτια των Τούρκων διπλωματών, καθηγητών και φοιτητών κ.τ.λ. ας πούμε αυτοί που είναι  knowledgeable, δηλαδή αυτοί που έχουν κάποια γνώση, ξεκινάει η δικιά τους γνώση με το πρώτο επαναστατικό κίνημα που πετάει έξω την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Ποιο είναι; Η Ελληνική επανάσταση. Και αμέσως, το πρώτο που αναφέρονται είναι “Τριπολιτσά”. 10.000 νεκροί, παιδιά, μωρά κ.τ.λ. Οι πάντες. Ο Κολοκοτρώνης περπάταγε και δεν μπορούσε λέει με το άλογό του, γιατί πατούσε μόνο σε πτώματα. Λοιπόν, 10.000 νεκροί και πολλά άλλα. Και στην Αθήνα και στη Μονεμβασιά. Τότε λοιπόν, πάει ο Πρέσβης ο Βρετανός, μετά την καταστροφή της Χίου και λέει: “τι είναι αυτά που κάνατε;” Απαντάει ο ραής Εφέντι, ο υπουργός εξωτερικών “λυπάται πολύ ο Σουλτάνος Μαχμούτ γι’ αυτό που έγινε, το ξεκίνησαν οι Χιώτες όμως που μας επιτέθηκαν αλλά πολύ στεναχωριέστε γι’ αυτούς τους ρουμ, δεν μας είπατε τίποτε για την Τριπολιτσά, τη Μονεμβασιά, την Αθήνα, που τόσοι πολλοί σφάχτηκαν”. Και υπάρχει εκείνη η περίφημη ερώτηση που λένε. Ρωτάγανε τους Έλληνες οι ξένοι που είχαν έρθει, οι φιλέλληνες: “Γιατί δεν έχει μείνει ούτε ένας Τούρκος στην Πελοπόννησο;” Και η απάντηση ήτανε, το έχει γράψει ο Φραντζής στα απομνημονεύματά του: “Τους κατέφαγε το φεγγάρι”. Τους σφάξαμε όλους. Ethnic cleansing ακραίας εκδοχής. Μετά το ’19-’22 καλά… Εκεί πέρα κάποτε είχα πει ότι ντρέπομαι να λέω ότι είμαι Έλληνας και ακόμα υπάρχουν στα sites εναντίον μου. Δηλαδή το ’19-’22 οι Έλληνες κάνανε φρικτά πράγματα. Βιασμούς, κάψιμο χωριών… φρικτά πράγματα και βέβαια οι Τούρκοι αντέδρασαν με το δικό τους τρόπο. Αλλά οι Έλληνες ήταν επιτιθέμενοι και μόνο το ΚΚΕ τότε, το καινούριο, μόλις είχε γίνει, μίλησε για ιμπεριαλιστικό πόλεμο της Ελλάδας».
  • «Κοιτάχτε, γιατί σας είπα προηγουμένως, αν δει κανείς την επιχειρηματολογία της Τουρκίας, στα θέματα του Αιγαίου αλλά και στην Ανατολική Μεσόγειο πιο προσεκτικά, θα διαπιστώσει, ότι σε σχέση με την Ελλάδα, που λέει για το Διεθνές Δίκαιο, ενώ δεν το τήρησε σε δύο τουλάχιστον περιπτώσεις, η θέση της Τουρκίας, θα σας το λέω αυτό με  την ιδιότητα του ειδικού στις επιλύσεις συγκρούσεων,είναι πολύ πιο sofisticated από την Ελληνική θέση, γιατί μιλάει ξεκάθαρα και το ‘πε χθες ο Ερντογάν, προφανώς το ‘πε στα τούρκικα, αλλά η μετάφραση στα ελληνικά, είναι win win. Δηλαδή δύο νικητές».
  • «Το τεράστιο λάθος των Ελλήνων, γι’ αυτό και οι Έλληνες στην εθνική ιστορία όλων των βαλκανικών χωρών, ο πρώτος εχθρός δεν είναι οι Τούρκοι, αλλά οι Έλληνες. Που δεν ήθελαν κανένα έθνος να δημιουργηθεί στα Βαλκάνια και να είναι όλα τα Βαλκάνια ελληνικά. Και γι’ αυτό σε όλες τις εθνικές αφηγήσεις, στα αφηγήματα, ο χειρότερός τους εχθρός, γράφω τώρα, τελειώνω ένα βιβλίο για την Αλβανία, κι εκεί ο χειρότερος εχθρός είναι οι Έλληνες, οι οποίοι θέλουν να πάρουν τη μισή Αλβανία. Και ακόμα τη θέλανε στη δεκαετία, αρχές του ’90 με τον ανεκδιήγητο Σαμαρά τότε.

Τι κάνουν οι Έλληνες; Προσέξτε. Διεθνές Δίκαιο. Πάνε κάνουν μια συμφωνία με τη Λιβύη. Πάνε να κάνουν μία συμφωνία με την Αλβανία, τώρα μόλις το τελείωσα αυτό το κεφάλαιο και το ‘χω νωπό, και τι κάνουνε; Ζητάνε πλήρη επήρεια για νησιά με 100 κατοίκους. Δηλαδή πλήρη επήρεια… το ένα είναι η Γαύδος και η Γαυδοπούλα και τα άλλα είναι τα Οθώνεια νησιά, πάνω από την Κέρκυρα. Και οι καημένοι οι Αλβανοί το κατάπιαν στην αρχή, μέχρι που ένας Τούρκος ναύαρχος ή διπλωμάτης τους είπε: “παιδιά οι Έλληνες σας πιάσανε κορόιδα”.»

  • «Ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που κάνουμε εμείς, είναι συνέχεια τους χτυπάμε ας πούμε στο Τουρκικό φιλότιμο. Αν τους παίρναμε με το καλό τους Τούρκους, θα τους είχαμε – συγνώμη – στο τσεπάκι μας. Όχι ακριβώς έτσι… υπερβάλλω. Αλλά κάνουμε το χειρότερο δυνατό τρόπο με τους τσαμπουκάδες μας έναντι των Τούρκων.»
  • «Ο καλύτερος τρόπος για να λυθούνε αυτόματα, είναι να μείνουμε στα έξι μίλια, τα οποία είναι και η δικιά μου θέση. Θα λυθούν αυτόματα τα πάντα. Αλλά επιμένουμε εμείς σ’ αυτή την επεκτατική πολιτική της Ελλάδας στο Αιγαίο, επαναλαμβάνω. Η Ελλάδα είναι επεκτατική στο Αιγαίο. Όπως ήταν και στην Ανατολική Μεσόγειο. Θα μου πείτε ήταν αυτή η πολιτική, ότι η καλύτερη είναι η επίθεση. Δεν εννοώ επίθεση στρατιωτική…»
  • «Οπότε δεν είναι εντελώς παράλογο το επιχείρημα των Τούρκων με τις γκρίζες ζώνες, αλλά όπως μας έχουν πει κατ’ ιδίαν κατά καιρούς “πάρτε εσείς πίσω τον Εθνικό Εναέριο χώρο, να σας δώσουμε και εμείς γκρίζες ζώνες, να τελειώνουμε”. Αυτό είναι οι τράμπες που μπορεί να γίνουνε. Καθένας έχει μια διαπραγματευτική ικανότητα, να είναι μαξιμαλιστής στην αρχή για να μπορέσει μετά να υποχωρήσει και να δείξει και ότι είναι εποικοδομητικός. Να υπάρχει αποτέλεσμα».
  • «Όλο το πρόβλημα είναι, το θέσατε και εσείς κύριε Πουλή, τα expectations. Οι προσδοκίες των Ελλήνων, όχι των Τούρκων. Γιατί οι Τούρκοι δεν ασχολούνται από το πρωί ως το βράδυ με τα ελληνοτουρκικά. Ασχολούνται με άλλα σοβαρότερα προβλήματα. Γιατί οι Έλληνες έχουν ανάγκη τους Τούρκους ως κακούς και ως εχθρούς. Τι θα γίνουμε χωρίς βαρβάρους, θα ’λεγε ο Καβάφης, ενώ οι Τούρκοι παλιότερα είχαν σαν κύριο εχθρό τους τους Άραβες και τους Ιρανούς και τους Ρώσους ας πούμε κατ’εξοχήν…»

Νομίζω ότι αυτά αρκούν και περισσεύουν. Εν ολίγοις, για τον καθηγητή του Παντείου Πανεπιστημίου, μέλους του ΕΛΙΑΜΕΠ και συμβουλάτορα του Έλληνα πρωθυπουργού, οι Έλληνες είμαστε βάρβαροι, κλέφτες, απατεώνες, αιμοδιψείς, μαξιμαλιστές, σφάξαμε Τούρκους, κλέψαμε τους Σκοπιανούς, αδικούμε τους Αλβανούς και είμαστε εθνικιστικά, ακροδεξιά ούγκανα που προκαλούμε τους αδικημένους λαούς δίπλα μας, κάνοντας διαρκώς τσαμπουκάδες.

Η λύση που προτείνει ο κ. καθηγητής είναι, να δώσουμε το Καστελόριζο, τη Γαύδο, τη Γαυδοπούλα, να παραμείνουμε στα 6 ν.μ. στη θάλασσα και να συμμαζευτούμε στα 6 μίλια και στον αέρα για να υπάρχει ομοιομορφία, να δώσουμε το μισό Αιγαίο στους Τούρκους – γιατί όχι και τη Θράκη;- να δώσουμε τα πάντα στους Αλβανούς και τους Σκοπιανούς, να πέσουμε γονατιστοί και να κλαίμε ζητώντας συγγνώμη επειδή εμείς σφάξαμε τους Τούρκους στη Μικρά Ασία και κάναμε εγκλήματα κατά των Οθωμανών στην Ελληνική Επανάσταση του 1821.

Δεν τόλμησα να βάλω καν τα χαρακτηριστικότερα αποσπάσματα της συνέντευξής του. Λέει πολύ χειρότερα πράγματα. Κι όμως, επαναλαμβάνω, είναι Έλληνας, καθηγητής ελληνικού πανεπιστημίου και συμβουλεύει τον πρωθυπουργό. Και δεν είναι ο μόνος. Ιδού και ο Καιρίδης. 

 

Μόνο θλίψη! 

 

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τι έπαθαν οι Δεσποτάδες;

Μη φοβάστε τον πόλεμο, ο πόλεμος χάθηκε.

Περικυκλωμένοι...