Αυταπάτες τέλος

 

Όπως αποκάλυψαν τουρκικές πηγές, στην έκτακτη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ. όπου οι ελπίδες της Ελλάδας για καταδίκη της Τουρκίας, λήψης μέτρων εναντίον της και δήλωση αναγνώρισης της συμφωνίας Ελλάδας – Αιγύπτου πήγαν άπατες, οι χώρες που κυρίως στάθηκαν απέναντι στην Ελλάδα και έδωσαν κάλυψη στην Τουρκία ήταν: Γερμανία, Ισπανία, Ιταλία, Ουγγαρία, Βουλγαρία και Μάλτα.

Γερμανία

Εξαγωγές Γερμανίας (2019)

Προς Τουρκία: 22 δισ. δολάρια

Προς  Ελλάδα: 6.5 δισ. δολάρια

Νομίζω πως αυτό αρκεί.

Ισπανία

Το τουρκικό αεροπλανοφόρο Αναντολού, που έχει αρχίσει να κατασκευάζεται τον Απρίλιο του 2016 από την ισπανο-τουρκική κοινοπραξία, στην οποία μετέχει η Navantia, στα ναυπηγεία του Σεντέφ, στην Κωνσταντινούπολη, θα έχει ολοκληρωθεί και παραδοθεί στο τέλος αυτού ή στις αρχές του ερχόμενου έτους.

Το Αναντολού σχεδιάσθηκε και κατασκευάζεται κατ’ εικόνα και ομοίωση του αντίστοιχου ισπανικού Χουάν Κάρλος Ι και των αυστραλιανών παραλλαγών του.

Με βάση τη συμφωνία που είχε υπογράψει η ισπανική εταιρεία με τα τουρκικά ναυπηγεία, η Navantia μετέφερε όλη την απαραίτητη τεχνολογία και τα σχέδια στην Τουρκία, ενώ η ισπανική πλευρά θα παραδώσει επίσης ένα σύστημα ελέγχου της πλατφόρμας απογείωσης και πέντε γεννήτριες ντίζελ κατασκευασμένες από τη Fabrica de Motores.

Ο ισπανικός ιστότοπος El Publico επισημαίνει ότι «ούτε οι κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την πλευρά της Τουρκίας, ούτε οι επιθέσεις στην κουρδική μειονότητα στη Συρία, εμπόδισαν την ισπανική πλευρά να μεταφέρει τεχνογνωσία και να πωλεί όπλα στην Άγκυρα. Είναι δε, πολύ πιθανό, όπως σημειώνει ο El Publico, «η ποσότητα των όπλων να είναι πολύ ανώτερη από αυτήν που ανακοινώνεται, δεδομένου πως οι δύο χώρες προ πέντε ετών υπέγραψαν μυστικό σύμφωνο για την προστασία τους από τη δημοσίευση ειδήσεων που αφορούν την εθνική άμυνα». Στο ίδιο άρθρο σημειώνεται ότι μαζί με τη Σαουδική Αραβία, η Τουρκία αποτελεί τον κυριότερο πελάτη της Ισπανίας σε οπλικά συστήματα. Η Ισπανία αποτελεί τον έβδομο μεγαλύτερο εξαγωγέα όπλων στον κόσμο και τον τέταρτο στην Ευρώπη».

Το γεγονός ότι η συνεργασία της Ισπανίας γίνεται με ένα καθεστώς δικτατορικό που φοράει φερετζέ δημοκρατικότητας δεν ενόχλησε ούτε τη σημερινή συγκυβέρνηση της Ισπανίας από Σοσιαλιστές και τους «αριστερούς» Podemos.

Και τι να κάνουμε, θα αναρωτηθεί κάποιος. Να αγοράσουμε κι εμείς αεροπλανοφόρο από την Ισπανία για να μας στηρίζει; Όχι, φυσικά. Πρώτον, δεν έχουμε ανάγκη από αεροπλανοφόρο. Δεύτερον, στο θέμα της δύναμης των υποβρυχίων η Ελλάδα διαθέτει 11 υποβρύχια και η Τουρκία 12. Αν και τα 23 υποβρύχια των δύο χωρών είναι γερμανικής προέλευσης, δεν έχουμε κανένα όφελος από τη Γερμανία. Το ίδιο θα συνέβαινε και με την Ισπανία, καθώς το μυστικό κρύβεται  στη συμφωνία Τούρκων – Ισπανών για μη δημοσιοποίηση όγκου πώλησης όπλων. Άρα, όσα και να δίναμε στους Ισπανούς, πάντα θα μπορούν να υποστηρίζουν ότι οι Τούρκοι δίνουν περισσότερα.

 

Ιταλία

Άγκυρα και Ρώμη ξαναζέσταναν τις σχέσεις τους κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του  Ιταλού υπουργού Εξωτερικών Λουίτζι ντι Μάιο στην Άγκυρα, τον Ιούνιο, όπου είχε συνομιλίες με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Σε εκείνη τη συνάντηση μπήκε στο τραπέζι η συμφωνία για στενή συνεργασία των δύο χωρών στην Ανατολική Μεσόγειο, αφού ο Τσαβούσογλου πρότεινε συνεργασία μεταξύ των Τουρκικών Πετρελαίων με τον ιταλικό ενεργειακό κολοσσό ΕΝΙ, με ευνοϊκούς όρους για την ιταλική εταιρεία, η οποία άλλωστε έχει την εκμετάλλευση και των περισσότερων κοιτασμάτων της Λιβύης. Η ανάπτυξη των δραστηριοτήτων στην ευρύτερη περιοχή με τη στήριξη της Τουρκίας, αντιλαμβάνεστε ότι είναι τεράστιο δώρο για την Ιταλία.Η ΕΝΙ έχει ήδη αδειοδοτηθεί για έρευνες σε τρία τετράγωνα της θαλάσσιας περιοχής της Κύπρου, όμως οι έρευνες καθυστερούν και λόγω των συνεχών παραβιάσεων από την Τουρκία. Επίσης, δεν γνωρίζουμε τι έχει υποσχεθεί η Τουρκία στην Ιταλία σχετικά με την ΕΝΙ, σε περίπτωση που οι Τούρκοι καταφέρουν τελικά να αποκτήσουν λόγο στις γεωτρήσεις της Κύπρου.

Ουγγαρία

Τον Οκτώβριο του 2019, πραγματοποιήθηκε στο Μπακού η 7η Σύνοδος Κορυφής του «Τουρκικού Συμβουλίου». Πρόκειται για ένα σώμα συνεργασίας πέντε Τουρκικών κρατών (Τουρκία, Αζερμπαϊτζάν, Κιργιζιστάν, Καζακστάν και Ουζμπεκιστάν). Να σημειώσουμε εδώ ότι το 2018 η Ουγγαρία έγινε δεκτή με την ιδιότητα του παρατηρητή στο τουρκικό Συμβούλιο, αλλά και ότι το τουρκικό Συμβούλιο άνοιξε παράρτημα στη Βουδαπέστη τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Στη σύνοδο του Μπακού, λοιπόν,  ήταν καλεσμένος ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτωρ Όρμπαν, που δήλωσε ότι «η σταθερότητα της Τουρκίας αποτελεί διαβεβαίωση της ασφάλειας της Ουγγαρίας. Η εξωτερική πολιτική της Ουγγαρίας πρέπει να κινείται στο τρίγωνο της Κωνσταντινούπολης, της Μόσχας και του Βερολίνου».

Ο Όρμπαν είναι μεγάλος θαυμαστής του Ερντογάν και της Τουρκίας που δημιούργησε, καθώς σύμφωνα με τον Ούγγρο πρωθυπουργό, ο Ερντογάν απέδειξε ότι μπορεί μία χώρα που δεν ανήκει στο μπλοκ των φιλελεύθερων δημοκρατιών, να τα «πηγαίνει υπέροχα». Άλλωστε, ο Όρμπαν προσπαθεί να οικοδομήσει ένα μοντέλο αυταρχικού κράτους με επίφαση δημοκρατίας, το οποίο θα μπορεί να γίνεται οριακά αποδεκτό από την Ευρωπαϊκή Ένωση και θα προσφέρει ευημερία στους πολίτες του. Κι εκεί ακολουθεί πιστά τα βήματα του Ερντογάν.

Επίσης, ο Όρμπαν ήταν ο μοναδικός πολιτικός της Ε.Ε. που επαίνεσε την Τουρκία για την εισβολή της στη βορειοανατολική Συρία, και για τα σχέδιά της για επανεγκατάσταση των Σύρων προσφύγων στις εκκαθαρισμένες από τους Κούρδους περιοχές, λέγοντας πως με αυτόν τον τρόπο "προστατεύει την Ουγγαρία και την Ευρώπη από νέα εισβολή μεταναστών από την Ασία".

Το καλύτερο, όμως, είναι ότι στο συνέδριο που διοργάνωσε το Ουγγρικό Ίδρυμα Turan (Τουράν ονομάζεται η μυθική πατρίδα όλων των τουρκικών φυλών) τον Μάρτιο του 2019, ο Όρμπαν υπερασπίστηκε θερμά την αναπόδεικτη θεωρία των τουρκικών ριζών των Ούγγρων. «Οι Ούγγροι ή Μαγυάροι είναι στην ουσία «Τούρκοι Κιπτσάκ», μια τουρκική φυλή νομάδων, βοσκών και πολεμιστών, που είναι γνωστοί και ως Κουμάνοι. Όλες οι τουρκικές φυλές, ανάμεσά τους και οι Ούγγροι, είναι απόγονοι των Ούννων του Αττίλα. Η Ουγγαρία είναι χριστιανικό τουρκικό έδαφος», δήλωσε ο Ούγγρος πρωθυπουργός.

Κι επειδή το «follow the money» ισχύει στη λύση κάθε εγκλήματος, να αναφέρουμε ότι το ετήσιο εμπόριο μεταξύ της Ουγγαρίας και των κρατών του Τουρκικού Συμβουλίου έχει διπλασιαστεί από την ανάληψη των καθηκόντων του Όρμπαν, φτάνοντας στα 4 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ από αυτά, τα 2,8 δισεκατομμύρια δολάρια αφορούν μόνο την Τουρκία.

Βουλγαρία

Την ώρα που στον Έβρο τον Μάρτιο γινόταν ο κακός χαμός με τους δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες που είχε στείλει ο Ερντογάν για να σπάσουν τα σύνορα της Ελλάδας, ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ δήλωνε «Οι Βούλγαροι μπορούν να κοιμούνται ήσυχα»! Δεν είναι τυχαίο και το γεγονός ότι ο Βούλγαρος πρωθυπουργός βρέθηκε στην Τουρκία και είχε συνάντηση με τον Ερντογάν αμέσως μετά το ξέσπασμα της κρίσης στα ελληνοτουρκικά σύνορα, ευχαριστώντας τον Ερντογάν γιατί στα δικά του σύνορα επικρατεί ηρεμία, αλλά και για τη δέσμευση ότι η κρίση δεν θα επεκταθεί προς τη βουλγαρική πλευρά.

Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ έχει δείξει τη στήριξή του στον Ερντογάν με πολλούς τρόπους και σε κρίσιμες περιόδους, ιδιαίτερα μετά την υπογραφή και του μνημονίου Τουρκίας - Σάρατζ. Από τις πλέον ηχηρές δηλώσεις του ήταν αυτή στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου του 2019, όπου σχεδόν ξεκάθαρα πήρε θέση υπέρ της Τουρκίας και ενώ η ΕΕ καταδίκαζε τη συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης, εκείνος δήλωνε: «Είπα στους Έλληνες συναδέλφους μου να βρουν τα εργαλεία για να βοηθήσουν μόνοι τους εαυτούς τους. Τους υποστηρίζουμε μεν με όλους τους τρόπους, αλλά η Τουρκία διαδραματίζει σήμερα έναν πολύ σημαντικό ρόλο στην περιοχή», για να προσθέσει ότι «η Τουρκία βρίσκεται σε μία πολύ σημαντική γεωστρατηγική θέση».

Να μην ξεχνάμε επίσης και το γεγονός ότι το 12% του πληθυσμού της Βουλγαρίας είναι τουρκογενείς μουσουλμάνοι, με δικό τους κόμμα, που κατά καιρούς χρησιμοποιήθηκε ως δεκανίκι σε κυβερνητικούς συνασπισμούς. Αυτή τη στιγμή η Βουλγαρία είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Τουρκίας στα Βαλκάνια.

Μάλτα

Εδώ έχουμε να κάνουμε και με κέρδη και με εκδίκηση. Στα μέσα της δεκαετίας του '80 το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης επιδίκασε το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας μεταξύ της Μάλτας και της Λιβύης υπέρ της Τρίπολης. Η Μάλτα είχε συμφωνήσει με τη Λιβύη για κοινή τους προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο για το θέμα της υφαλοκρηπίδας το 1982. Η δικαστική απόφαση βγήκε το 1985, με την οποία η Μάλτα έχασε 4100 km2 της θεωρητικής της υφαλοκρηπίδας. Η διαμάχη είχε προκαλέσει «θερμό επεισόδιο» μεταξύ της Μάλτας και της συμμάχου της Ιταλίας, αφενός, και της Λιβύης του Μουαμάρ Καντάφι αφετέρου.

Τώρα, η Τουρκία προσφέρει λύση και στην Ιταλία, όπως είπαμε παραπάνω, αλλά και στη Μάλτα την ευκαιρία να πάρει ό,τι θέλει. Η ταπεινωμένη Λιβύη και η εξάρτηση του Σάρατζ από την Τουρκία στρώνουν το χαλί για κάθε συμβιβασμό με αντάλλαγμα την επιβίωση του σημερινού καθεστώτος της Λιβύης, ακόμα κι αν αυτό κοστίσει στους Λίβυους τα γεωγραφικά κέρδη τους στη θαλάσσια επικράτειά τους - μια περιοχή που έχει πλούσιο πετρέλαιο και αλιεία την οποία η Βαλέτα θεωρεί θησαυρό και τεράστια πηγή εισοδήματος.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, συνόδευσε τον υπουργό Εξωτερικών της Μάλτας, Ευαρίστ Μπαρτόλο, σε μια επίσκεψη στην Τρίπολη όπου συναντήθηκαν με τον πρωθυπουργό της Kυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας της Τρίπολης Φαγέζ αλ Σάρατζ, τον υπουργό Εξωτερικών του Μοχάμεντ Σιάλα, και αρκετούς άλλους αξιωματούχους της Λιβύης.

Δύο ενημερωμένες πηγές, μία από το Προεδρικό Δικαστήριο και η άλλη από την παράλληλη μη αναγνωρισμένη Βουλή των Αντιπροσώπων στην Τρίπολη, ανέφεραν ότι η Βαλέτα επιδιώκει, μέσω τουρκικής διαμεσολάβησης, να υπογράψει συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών με τον Σάρατζ ανάλογη με αυτή που συνήψε η Τουρκία, ενώ η Άγκυρα υποστηρίζει σθεναρά αυτό το βήμα.

 Στις 20 Ιουλίου, η Τουρκία, υπό την αιγίδα του υπουργού Άμυνας της, Χουλούσι Ακάρ, φιλοξένησε συνάντηση μεταξύ του υπουργού Εσωτερικών της GNA Fathi Bashagha και του ομολόγου του από τη Μάλτα, Μπάιρον Καμιλέρι, στο πλαίσιο των συζητήσεων για υπογραφή ανανεωμένης ΑΟΖ μεταξύ Μάλτας – Λιβύης, με τη Μάλτα να παίρνει όσα έχασε στη Χάγη και ακόμη περισσότερα.

Όσον αφορά την Τουρκία, επιδιώκει σθεναρά να στηρίξει τα συμφέροντα της Μάλτας για να κερδίσει ένα  βέτο στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε βάρος των Λιβυκών συμφερόντων στην περιοχή. Η Μάλτα φαίνεται να βρίσκεται σε πλήρη αρμονία με αυτό το σχεδιασμό. Στις 8 Μαΐου, καταψήφισε την επιχείρηση IRINI πριν ανακοινώσει την απόσυρσή της την επόμενη μέρα και γενικά δείχνει απόλυτα ευχαριστημένη με το να είναι το μακρύ χέρι της Τουρκίας στην Ε.Ε. 

Συμπέρασμα:

Νομίζω ότι έγινε κατανοητό πως δεν υπάρχει ούτε Ε.Ε., ούτε ΝΑΤΟ, ούτε φιλίες και συμμαχίες χωρών. Υπάρχουν απλώς και μόνο συμφέροντα. Πρέπει επιτέλους να μπει ένα τέλος στις ελληνικές αυταπάτες. Θεμέλιος λίθος της εθνικής μας στρατηγικής πρέπει να καταστεί η απόφαση για αποκλειστική στήριξή μας στις δικές μας δυνάμεις. Διαφορετικά, θα εισπράττουμε διαρκώς σφαλιάρες και απογοητεύσεις. Ακόμη και οι ηγεσίες μας, δεν ανήκουν στις εθνικές μας δυνάμεις. Το αποδεικνύουν μέχρι και σήμερα που αποδέχονται τον όρο των Τούρκων και την εντολή της Γερμανίας να ξεκινήσει διάλογος μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας, μετά τις 23 Αυγούστου οπότε και θα τελειώσουν οι παράνομες έρευνες του Oruc Reis εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Τα υπόλοιπα είναι ζαχαρωτά για να ξεγελάμε τα παιδάκια. Ας αποφασίσουμε, λοιπόν, πότε θα μεγαλώσουμε.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τι έπαθαν οι Δεσποτάδες;

Μη φοβάστε τον πόλεμο, ο πόλεμος χάθηκε.

Περικυκλωμένοι...