Καλοί οι πανηγυρισμοί, αλλά…

[upd] Επιβεβαίωση. Τα ελληνικά νησιά με το μωβ χρώμα στον τουρκικό χάρτη που αναφέρω στο κείμενο ανήκουν, σύμφωνα πάντα με τους Τούρκους, στην Τουρκία! Είναι δηλαδή διεκδικούμενα και, σύμφωνα πάντα με τους Τούρκους, κατέχονται παράνομα από την Ελλάδα.Όπως φαίνεται στο χάρτη, με μωβ χρώμα είναι μαρκαρισμένα τα νησιά Θάσος, Σαμοθράκη, Λήμνος, Αγ. Ευστράτιος, Λέσβος, Χίος, Σάμος, Ικαρία, Κως, Λέρος, Κάλυμνος, Ρόδος, Κάρπαθος, Σύμη, Τήλος, Χάλκη και συγγνώμη αν κάνω κάποιο λάθος στα μικρά νησιά λόγω μεγέθυνσης.


Κακό πράγμα η ηττοπάθεια. Όσο κακό είναι και η καλλιέργεια της ψευδαίσθησης ότι η Ελλάδα είναι υπερδύναμη στο Αιγαίο.

Κακό πράγμα η ηττοπάθεια. Όσο κακό είναι και η παρουσίαση αρνητικών γεγονότων ως θετικά.

Αναφέρομαι σε αυτό το άρθρο του Σάββα Καλεντερίδη, ο οποίος με όλη την καλή πρόθεση που έχει ανακάλυψε το εξής: «Η εφιαλτική νύχτα για ένα τουρκικό υποβρύχιο… καταδίωξη από ΑΒ-212ASW και S-70B AegeanHawk του Ναυτικού».

Εντάξει, μας γεμίζει υπερηφάνεια το «γεγονός» ότι ελληνικά ελικόπτερα ανθυποβρυχιακού πολέμου έκαναν «εφιαλτική τη νύχτα ενός τουρκικού υποβρυχίου», όμως το βρίσκω τουλάχιστον υπερβολικό τη στιγμή που όλα αυτά έγιναν ενώ το τουρκικό υποβρύχιο βρισκόταν στο ακρωτήριο Καφηρέα, δηλαδή στο Κάβο Ντόρο, δηλαδή στην Εύβοια!

Συγγνώμη, αλλά όταν ένα τουρκικό υποβρύχιο έχει φτάσει ανενόχλητο στην Εύβοια, με ρότα προς τις ακτές της Αττικής, ο εφιάλτης μάλλον είναι δικός μας.

Δε μου λέει κάτι ότι τα ελληνικά ελικόπτερα το εντόπισαν στο Κάβο Ντόρο και το … κατεδίωξαν. Ας το άφηναν να φτάσει και στον Πειραιά κι εκεί να αναδυόταν. Πάλι για τον εντοπισμό του θα πανηγυρίζαμε.

Το ζητούμενο είναι γιατί εφόσον η κατάσταση έφτασε εδώ που έφτασε, δεν το βουλιάξαμε. Δεν τίθεται θέμα αβλαβούς διέλευσης. Τα υποβρύχια μπορούν να κάνουν αβλαβή διέλευση από χωρικά ύδατα ξένης χώρας υπό τον όρο ότι θα είναι στην επιφάνεια και με ορατή τη σημαία τους.

Δεν ίσχυε τίποτε από αυτά. Ούτε μπορεί κάποιος να πει ότι το παρέσυραν οι άνεμοι. Η εμφάνιση τουρκικού υποβρυχίου στην Εύβοια δεν είναι εχθρική πράξη, είναι ξεκάθαρα πολεμική πράξη. Δεν το βουλιάξαμε, end of story. Μέχρι εκεί ήμαστε, ας μην κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας.

Δεν ήταν μόνο ο Σάββας Καλεντερίδης που ανακάλυψε «επιτυχία» σε αυτό το θέμα, πολλοί το παρουσίασαν έτσι. Λογικό και θεμιτό να θες να κρατήσεις ακμαίο το ηθικό. Όμως πάνω απ’ όλα πρέπει να ξέρουμε τι μας γίνεται.

Και στην προσπάθειά μας να μάθουμε τι μας γίνεται, κάποιοι παρατηρητικοί πρόσεξαν έναν παράξενο χάρτη που "κοσμεί" την αίθουσα του Κέντρου Επιχειρήσεων στο Ναυτικό Σταθμό του Gölcük. Ο χάρτης για τον οποίο μιλάμε, εμφανίστηκε σε μία φωτογραφία από τη χτεσινή συνεδρίαση της τουρκικής στρατιωτικής ηγεσίας παρουσία του Υπουργού Άμυνας Χουλουσί Ακάρ. Δείτε τη φωτογραφία και τον χάρτη. 


Τώρα, πώς έγινε αντιληπτός ο χάρτης. Μία τουρκάλα μηχανικός στο τουρκικό ναυτικό, ονόματι Pusat Hanim, ανέβασε από τη χαρά της φωτογραφία από τη συνεδρίαση και εξηγούσε ως τζιμάνι που είναι, τι σημαίνει ο κάθε χάρτης. Ε, για τον χάρτη που μιλάμε, κάποια νησιά είναι μαρκαρισμένα με μωβ χρώμα. Αυτή έγραψε ότι είναι τα νησιά που διεκδικούν οι Τούρκοι.

Αμέσως βγήκαν κάτι πρακτορίσκοι των Τούρκων και άρχισαν να γράφουν ότι η Pusat Hanim έκανε λάθος και ότι στην πραγματικότητα τα νησιά που είναι μαρκαρισμένα με μωβ χρώμα είναι αυτά που καταγγέλλει η Τουρκία πώς ενώ βάσει των Συμφωνιών θα έπρεπε να είναι αποστρατικοποιημένα, αυτά έχουν στρατό.

Περιττό να πούμε ότι σε δευτερόλεπτα η ανάρτηση με τους χάρτες είχε διαγραφεί.

Εν πάση περιπτώσει, όπως μπορείτε να δείτε στον εν λόγω χάρτη, ανάμεσα στα νησιά με μωβ χρώμα είναι και η Θάσος. 

 

Η Θάσος ούτε σε αποστρατικοποιημένη ζώνη βρίσκεται, ούτε στρατό διαθέτει. Άρα η δικαιολογία πάει άπατη. Κάτι άλλο τρέχει με αυτόν τον χάρτη και όποιος θέλει και μπορεί ας το αναζητήσει. Επαναλαμβάνω, ο χάρτης δεν είναι μία προσωπική πινελιά κάποιου στρατιωτικού. Είναι επίσημος χάρτης διεκδικήσεων της Τουρκίας και είναι αναρτημένος σε επιχειρησιακό κέντρο των Τούρκων.

Όσο για το επίπεδο και τη φιλικότητα της τουρκάλας που έκανε την πατάτα και δημοσιοποίησε τον χάρτη, είναι χαρακτηριστικό το βίντεο που παραθέτω κι έχει ανεβάσει στον λογαριασμό της με το σχόλιο «ΠΑΛΙΕΣ ΚΑΛΕΣ ΜΕΡΕΣ». Ανάμεσα στις παλιές καλές ημέρες που αναπολεί η τουρκάλα φίλη μας, είναι η τουρκική εισβολή στην Κύπρο και η δολοφονία του Σολωμού Σολωμού.

 

Όσοι, λοιπόν, πιστεύουν ακόμη ότι υπάρχει ελπίδα για διάλογο με την Τουρκία, ας φωνάξουν την Pusat Hanim σπίτι τους για διακοπές και διαπραγματεύσεις, αλλά το βράδυ καλό είναι να μην κοιμηθούν. Όταν ξυπνήσουν, μπορεί να βρεθούν μ’ ένα υποβρύχιο στην αυλή τους.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τι έπαθαν οι Δεσποτάδες;

Μη φοβάστε τον πόλεμο, ο πόλεμος χάθηκε.

Περικυκλωμένοι...